Daghappen

Wat hebben we gegeten en wat houden we er van over?
Ik zal niet elke dag een update geven maar regelmatig jullie op de hoogte houden van ons dagelijks eten.

 

Daghap 1

Vandaag stonden er speklapjes, rode kool en gekookte aardappels met jus op het menu.
De aardappels en speklapjes waren nog over van een vorige dag en precies genoeg voor mij en de kinderen.
Dit soort kleine porties bewaren we voor dagen waarop niet ieder gezinslid mee-eet of voor een heerlijke ouderwetse kliekjesdag.
 

Kliekje
Een kliekje is een restje eten dat van een vorige dag is overgebleven. Veel gezinne hadden (en hebben soms nog steeds) de gewoonte om de restjes van (warme) maaltijden te bewaren om later op te warmen.
Als er dan genoeg was voor het gehele gezin, werd er een kliekjesdag gehouden. Die avond werden er dan enkel restjes van eten van voorgaande dagen gegeten. Het bewaren van kliekjes stamt uit de tijd dat de inkomsten laag waren en het budgettair gezien bezwaarlijk was om eten weg te gooien. (https://nl.wikipedia.org/wiki/Kliekje)

 

Tegenwoordig is het voor veel gezinnen ook budgettair gezien heel verstandig om restjes eten te bewaren, naast dat het je geld bespaard ben je ook nog eens goed bezig om zo min mogelijk afval te produceren want anders was het toch regelrect de vuilnisbak in gegaan en met een beetje mazzel de groenbak.
Dit is voor ons ook de reden dat we dit doen, en het geeft veel genoegdoening wanneer je een zelf bereidde maaltijd hebt bewaard om er later nog een keer van te kunnen genieten. Een van de voordelen van kliekjesdag is ook dat de kinderen er dol op zijn, zo veel keuze hebben we anders niet aan tafel.

Maar om even terug te gaan naar de daghap van vandaag, we hadden dus nog aardappels en speklapjes over en in de kast stond nog een pot rode kool. Die heb ik er bij opgewarmd. Niet alles is opgekomen dus dat bewaren we weer voor kliekjesdag. Verder heb ik een glazen pot over, ik weet nog niet wat ik daar mee ga doen, als ik niks bedenk dan maar in de glasbak maar wie weet waar die pot nog nuttig voor kan zijn.

Daghap 2

Een basis chili voor verschillende doeleinden.

Dit is een van mijn favoriete recepten omdat je het op verschillende manieren kunt eten.
Vandaag hebben we de saus in een wrap gegeten met wat zure room en sla maar je kunt er ook rijst bij koken of het in de oven doen met wat tortilla chips er bovenop. Deze variant is natuurlijk favoriet van de kinderen. Dit recept is heel ruim en je kunt er gemakkelijk twee keer van eten.

Ingrediënten voor de saus:
500 gram rundergehakt
1 ui
1 grote rode paprika of 2 kleintjes
blikje kidneybonen
blikje mais
2 kleine blikjes tomatenpuree
chilipeper
knoflookpoeder
paprikapoeder

overige ingrediënten:
pak wraps
blaadjes sla
bakje zure room

Hoe maak je het?
Eerst bak je het gehakt rul in een gote koekenpan. (zonder boter)
Vervolgens snijd je de ui in kleine stukjes en bak je die kort mee.
Hierna voeg je de blikjes tomatenpuree, chilipeper, knoflookpeoder, paprikapoeder en een klein beetje water toe.
Zelf heb ik evenveel water als tomatenpuree er bij gedaan en het blikje als maatbekertje gebruikt.
Daarna is de paprika aan de beurt, ook deze gaat in kleine stukjes en in de pan.
Dit geheel bak je even en daarna voeg je de chilibonen en mais toe. (wel eerst laten uitlekken)
Lekker laten sudderen in de pan samen zodat alle smaken goed mengen en dan is de basis klaar.

De wraps even opwarmen in de magnetron, een schepje zure room er in smeren, plakje sla er in dan een flinke schep saus.
Opvouwen en smullen maar!

Van dit recept heb ik nog een halve pan saus over, dit gaat gewoon weer in de diepvries voor een andere keer.
Verder heb ik de blikjes afgewassen en bewaard. De kleine blikjes worden houdertjes voor waxinelichtjes en de grote blikjes bewaar ik tot ik er meer van heb en dan maak ik daar ook weer iets leuks van.
Ondertussen heb ik ook een doel gevonden voor mijn glazen potjes, ik heb er opbergpotjes van gemaakt en ga ze nog een keer leuk versieren.

Iris.

Gisteren zelf tortilla's gemaakt en ja ze zijn echt lekker!


Hier mijn recept:

400 gram bloem.

250 ml water

Beetje zout

Eetlepels olijfolie

Dit alles samen kneden tot een deeg bal  die soepel is.

30 minuten afgedekt laten rusten. 

Deeg verdelen in 12 even grote balletjes.

De balletjes een voor een op een met bloem bestoven werkblad uitrollen zo duin mogelijk.

Wannee je klaar ben t met uit rollen de bovenkant ook nog ligt bestuiven met bloem zodat je ze kunt stapelen zonder dat ze gaan plakken

Wanneer je ze allemaal hebt uitgerold. Verhit je een droge koekenpan en bak je de tortilla's eenvormig een kort aan ieder kant totdat ze iets opbollen en kleuren.

Om ze warm te houden kan je de gebakken tortilla's bewaren in een gevouwen theedoek .


Eer smakkelijk!