Eigen Brood
Sinds een tijdje maak ik regelmatig zelf brood.
Hiervoor heb je nodig:
1kilo tarwe bloem
600 ml water
30 gram honing
15 gram zout
20 gram droge korrelgist
Bereidingswijze :
Los de honing op in 100 ml van het water doe hier de gist bij en even goed door roeren.
Zet dit op een warme plek weg voor een kwartiertje.
Doe de bloem en het zout in een kom meng dit met het gistmengsel en het water en kneed dit tot een soepel deeg.
Ga door met kneden tot je met je vingers een dun vliesje kunt maken van het deeg en het deeg zacht en soepel is.
Nu leg je het deeg terug in de kom en kerf je het een paar keer in met een scherp mes zodat het makkelijker kan rijzen dek het af met een theedoek en zet het op een warme plek weg en laat rijzen tot het in omvang is verdubbeld.
Kneed het deeg goed door. Verdeel het in twee of meer delen en vorm er broden van leg deze op Eem met bakpapier bekleed bakblik en dek weer af en opnieuw laten rijsen tot de omvang isverdubbeld. eventueel kun je de broden nu schuin een aantal keren inkerven dit geeft een mooi motief en helpt met rijzen.
Ondertussen de oven voorverwarmen op 220 graden.
Wanneer het brood voldoende is gerezen en de oven warm is zet het brood in het midden van de oven en bak het in 20 tot 25 minuten gaar en bruin.
Het brood uit de oven laten afkoelen.
Dit brood kan je bewaren in een afgesloten zak wanneer het geheel is afgekoeld, hier is dathaastniet nodig meestal is het brood aan het windvaan de dag wel weer op.
Eet smakelijk
Roel , Iris en kids.